Department of Mechanical Engineering Faculty of Applied Sciences Vrije Universiteit Brussel
 
 
HomeLucy in the press ╗

Printable VersionPrintable Version

De Morgen 4-3-2006: Stuur uw robotkloon ipv uw kat


Stuur uw robotkloon ipv uw kat (jpg)

JAPANSE WETENSCHAPPER CREEERT dubbelgangers voor drukbezette mensen

Stuur uw robotkloon in plaats van uw kat 'Volgende keer zien jullie mij hier niet meer, dan stuur ik mijn andro´de alter ego wel', zo sprak de Japanse professor in robotica Hiroshi Ishiguro onlangs op een congres in Sydney. Nee, Ishiguro heeft geen gespleten persoonlijkheid, hij werkt wel aan een robot die zijn spiegelbeeld moet worden. Van zijn dochtertje van vijf maakte hij al een robotversie. Zijn eigen robotkloon wil hij vooral naar vergaderingen en congressen sturen. 'Drukbezette mensen hebben behoefte aan een dubbelganger', vindt hij. Door Eline Delrue n Japan, het robotland bij uitstek, zijn robots al lang niet meer de stroef bewegende en in een metalen harnas uitgevoerde creaturen zoals in Robocop. Hiroshi Ishiguro van de Osaka-universiteit liet eerder al van zich spreken met zijn mensachtige robots. De Japanse professor robotica gaat nu nog een stapje verder door een andro´de te scheppen die als twee druppels water op hemzelf lijkt.

Met deze robotdubbelganger bent u niet aan uw proefstuk toe. Op de Wereldtentoonstelling in Japan stelde u vorig jaar Repliee Q2 voor, het evenbeeld van een Japanse nieuwspresentatrice. Wat was de bedoeling van die creatie? Ishiguro: "Belangrijk om weten is dat wij, in tegenstelling tot eerdere projecten met humano´de robots, vooral ge´nteresseerd zijn in het ontwikkelen van andro´des die daadwerkelijk kunnen communiceren met mensen. Bovendien oefent het uiterlijk van de robot een niet te miskennen invloed uit op de interactie met de mens. Als er een mensachtige robot in onze buurt is, zullen we, als rasechte mensen, een sterke aanwezigheid voelen. De dubbelgangster van de Japanse tv-figuur is dan ook speciaal ontworpen om de communicatie tussen mens en robot te achterhalen."

Uw eerste andro´de was een copycat van uw vijfjarige dochtertje. Hoe reageerde zij op het resultaat? "Jonge kinderen zijn heel gevoelig voor robots. Ze was dan ook erg zenuwachtig om haar 'spooky' evenbeeld te ontmoeten. Hoewel de andro´de sterk op haar leek, vertoonde ze toch nog wat onverfijnde gelaats- en lichaamsbewegingen. Dat maakte dat het een nogal onnatuurlijke verschijning was, een beetje zoals een bewegend lijkje. In de andro´de van de tv-figuur zijn die oneffenheden bijgeschaafd: die robot is ook groter en dus kon er meer hardware in. Zo reageert de Repliee Q2 veel menselijker op aanrakingen dan de kinderrobot. Bovendien knippert en beweegt ze ook met de ogen, en bewegen haar lippen synchroon met de spraak."

Welke taken zal uw hoogstpersoonlijke robothulpje mogen vervullen? "Tot nu toe moet ik telkens een dik uur heen en terug rijden wil ik mijn onderzoeksteam ontmoeten. Nu zal ik hen tijdens videoconferenties via mijn persoonlijke andro´de kunnen toespreken. Zo zal ik toch in zekere zin lijfelijk aanwezig zijn, zodat ik ook van op afstand mijn autoriteit kan laten gelden, en mijn studenten op het puntje van hun stoel kan houden."

Een andro´deslaafje voor iedereen: zit daar toekomstmuziek in, denkt u? "Eens de 'levensechte' robots goedkoper en verfijnder zullen zijn, kunnen ze bejaarden vergezellen, of dienst doen als gidsen in musea en treinstations. Ze zouden ook modellen kunnen vervangen op autosalons. Dan hoeven de organisatoren geen mooie vrouwen meer in te huren. Ook drukbezette zakenlui zullen wel behoefte hebben aan een persoonlijke stand-in om vergaderingen bij te wonen." Zal uw andro´de alter ego wel van harte 'aanvaard' worden door uw omgeving? "Liever dan een robotachtige andro´de, verkiezen mensen alleszins een robot die naar hun beeld is ontworpen, met een zachte huid, die van silicone gemaakt wordt. Meestal worden mensen pas na vijf seconden gewaar dat ze met een robot te maken hebben. Een experiment heeft aangetoond dat 70 procent van de waarnemers na twee seconden nog niet doorheeft dat het om een andro´de gaat. Bovendien is ook gebleken dat hoewel we er ons van bewust zijn dat er een robot voor ons staat, we hem toch benaderen als ware hij een mens. Als we bijvoorbeeld over iets nadenken terwijl we met iemand praten, zijn we geneigd onze blik van die persoon af te wenden: dat doen we ook als het om een humano´de robot gaat."

Hoe vermijdt u dat een andro´de robot er angstaanjagend onnatuurlijk uitziet? "Heel belangrijk is dat je de andro´de ziet ademen. Hij mag ook nooit helemaal bewegingsloos zijn, want zelfs als je neerzit, beweeg je voortdurend. Ook cruciaal is een synchrone beweging van de lippen met de spraak. De eerste andro´des zullen dan ook Engelstalig zijn, denk ik, want Japans vergt nogal veel lipbeweging, en dat is moeilijk voor een robot."

Stel dat de perfecte andro´de er daadwerkelijk komt. Zou dat een bedreiging vormen voor het mensenras? "Met de huidige technologie staat de perfecte andro´de nog ver van ons bed. Mocht het er in de toekomst toch van komen, dan moeten we daar zeker over nadenken. Maar het ligt alleszins niet in onze bedoeling een superandro´de te creŰren: onze opzet is nagaan hoe machines communiceren en interactie voeren met mensen."

Bram Vanderborght 'Het beeld van een robot die een cola uit de koelkast haalt, is niet onzinnig'

Bram Vanderborght, onderzoeker aan de faculteit ingenieurwetenschappen van de VUB, is een van de bouwers van Lucy, de eerste tweebenige wandelende robot in ons land. Hij sleutelde ook mee aan de Altacro, een robot die mensen met een motorische handicap opnieuw zal leren stappen. Daarnaast werkt hij aan Anty, een knuffelrobot mÚt emoties voor langdurig gehospitaliseerde kinderen. Of een op een mens lijkende robot ook bij ons het toekomstbeeld wordt? "Dat lijkt me helemaal niet onzinnig", vertelt Vanderborght gepassioneerd. "De robot zal almaar belangrijker worden, ook degene die op de mens lijkt. Mensen willen immers vooral samenwerken met hun evenbeeld. Op de humano´de robot reageren we zelfs 'menselijk' in ons taalgebruik." Terwijl Japan al jaren warm loopt voor de technologische hoogstandjes, reageert Europa echter lauw: "Japanners zien robots als algemeen aanvaarde, nuttige hulpjes. Europeanen stellen zich eerder argwanend op uit schrik dat robots ons werk zullen afnemen. Maar ik geloof niet dat zo'n copycat snel de wereld zal overnemen. Trek er ÚÚn draadje uit, en de robot ligt al stil." De technologische evolutie zit echter niet stil, merkt Vanderborght op. "Ontwikkelingen volgen elkaar snel op, als je bedenkt dat de pc hooguit dertig jaar oud is, en de gsm tien. Net zoals de computer zal ook de robot een generatie nodig hebben om zich in te nestelen. Terwijl heel wat grootmoeders geen computer in huis willen, is een pc voor jongeren onmisbaar geworden. Maar kinderen, die met computerspelletjes opgroeien, staan open voor robots. Voor hun generatie lijkt een robothulpje in huis me niet onwaarschijnlijk, al zal het in de beginjaren wellicht enkel voor een elite weggelegd zijn." Voor het zover is, blijft vooral de artificiŰle intelligentie nog een struikelblok. "Films zadelen ons vaak met het foute beeld op van agressief snelle robots, maar in werkelijkheid stappen ze nog heel traag, en zijn het eigenlijk domme machines. Het zou dus wel eens heel lang kunnen duren vooraleer een robot je op commando een blik cola uit de koelkast heeft gehaald." (ED)

Eline Delrue - ę 2006 Uitgeverij De Morgen NV|Description| |Events| |Why the name Lucy?| |Visuals| |Publications| |Team| |Links| |Guestbook| |Lucy in the press| |What is new?| |Our other robots| |Diary Expo05| |Sitemap| ||
Back |  Top     
Last update: Oct 24 2017 - 19:10:03
© Bram Vanderborght - All Rigths Reserved 
Vrije Unversiteit Brussel,    Faculty of Applied Sciences,     Department of Mechanical Engineering
Pleinlaan 2,    1050 Brussels,    tel. 32-2-629.28.06,    fax 32-2-629.28.65,    E-Mail