Home Ľ Lucy in the press Ľ

Het Laatste Nieuws 13-3-2004: Robot als speelkameraad

HOEILAART De vzw Anty wil een brug bouwen tussen kwetsbare kinderen en technologie. Anty droomt ervan een robot te bouwen die als speelkameraad kan dienen voor gehospitaliseerde kinderen. Eens de groene miereneter af is zou hij, net als een cliniclown, intelligent kunnen communiceren met de kinderen en hen de dagelijkse zorgen van hun ziekte even doen vergeten. Op de dag van de technologie toont Anty de artificiŽle intelligentie, RIDL. Dat is een programmeertaal die moet helpen bij de creatie van speelkameraad Anty. Vzw Anty stelt haar onderzoek en techniek voor in het Nero Cafť, Albert Biesmanslaan 1 in Hoeilaart van 14 tot 17 uur.

Intelligente robots

ETTERBEEK/JETTE Gebouw Z aan de Triomflaan staat bijna volledig in het teken van robots. Je kan er kennismaken met 'Lucy', de tweepotige robot die over artificiŽle spieren beschikt en dus stapt zoals een mens. Bedoeling is om met dit onderzoek bijvoorbeeld beenprothesen te ontwikkelen. De 'robotarm' kan je helpen met het dragen van zware lasten. Je zal zien hoe een spier van amper 100 gram een lichte auto kan optillen. Daarnaast zijn er nog de 'intelligente robots' die hun weg zoeken in een ruimte en kunnen worden ingezet voor huishoudelijke taken en de robot die op een muur en plafond kan klimmen. Heel actueel is ook het testen van de veiligheid van vliegtuigen. In tegenstelling tot auto's zijn crashtests met dummies onmogelijk. Het kan wel door een vlucht te simuleren op een testbank. Je kan terecht op de VUB campus Etterbeek en Jette van 10 tot 17 uur.

Hoe ontstaat een boterham

GRIMBERGEN Het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) wil een realistisch beeld geven van de geschiedenis van de technieken die beroep doen op natuurlijke kracht. Zondag staat in het teken van 'water'. Er zal getoond worden hoe belangrijk de kracht van water is als motor, bijvoorbeeld in een watermolen, en hoe belangrijk zuiver water is. In het museum zelf kan je van 14 tot 18 uur de collectie handwerktuigen en machines bekijken. Je komt er onder andere te weten hoe een boterham ontstaat. Reserveren is noodzakelijk op tel. 02/270.81.11. Het museum aan de Vorstraat 8 in Grimbergen is open van 14 tot 18 uur.

Blik achter de schermen in museum

BRUSSEL De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten gunnen op de dag van de technologie een blik achter de schermen van de nieuwe museumvleugel. Dat gedeelte van het museum is voorbehouden voor de schilderkunst uit de 17de eeuw en vergt een speciale infrastructuur. Tijdens een anderhalf uur durende rondleiding wordt de aandacht vooral gericht op hoe de verschillende kunstwerken worden geconserveerd en wat zou gebeuren indien de 17de-eeuwse schilderijen niet goed zouden worden bewaard. Reserveren is noodzakelijk op tel. 02/508.34.50. De rondleiding start om 14.30 uur in de Regentschapstraat 3.

Robots en artificiŽle intelligentie tijdens tweede Dag van de Technologie

Wie 'kickt' op de allernieuwste technische snufjes of wie graag op de hoogte blijft van wat die gekke professoren allemaal uitvinden, moet zeker deelnemen aan de tweede Dag van de Technologie. In heel Vlaanderen zetten verschillende bedrijven, musea en onderwijsinstellingen zondag hun deuren open voor het grote publiek en stellen hun allernieuwste - of in sommige gevallen hun alleroudste - technieken voor. In onze regio zijn robots en artificiŽle intelligentie troef, maar ook 'natuurlijke' technieken krijgen een plaats in het museum voor oudere technieken.

Ellie MAEREVOET