Home » Lucy in the press »

De Telegraaf (22/10/2005): ROBOT LEERT MENS OPNIEUW LOPEN (OverMorgen)

Brussel – Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn erin geslaagd een robot te ontwikkelen, die mensen met een motorische handicap opnieuw kan leren lopen. Aan Altacro, zoals het project genoemd wordt, is in totaal tien jaar gewerkt. “De robot is vooral bedoeld voor mensen, die het slachtoffer zijn geweest van bijvoorbeeld een zwaar verkeersongeval, een herseninfarct of een ouderdomsziekte, waarbij de mogelijkheid om te stappen verloren is gegaan of sterk verminderd werd”, aldus Prof. Dr. Ir. Dirk Lefeber, de leider van het onderzoeksteam. Rolstoelpatiënten kunnen volgens hem ook baat hebben bij het gebruik van Altacro, “want de robot vermindert klachten, zoals beenderontkalking of afname van de botdichtheid. Door te bewegen verbetert daarenboven de bloeddoorstroming alsook de long- en blaasfunctie”.

Harnas

Bij de ‘staprevalidatie-robot’ wordt de mens in een soort harnas geplaatst, waarbij de benen worden ingebonden. Daarna wordt via een computerprogramma de robot in beweging gezet. “Tijdens het stappen ondersteunt hij de mens. Het bijzondere van onze robot is, dat er ‘meedenkende’ kunstspieren in zijn verwerkt. Daardoor is de robot ook in staat om reacties van de patiënt op te vangen en te corrigeren. Bij eerdere robots was dat niet het geval”.

De niet eerder geziene techniek zorgt er volgens professor Lefeber voor, dat de robot de patiënt geheel of gedeeltelijk kan ondersteunen, een beweging zelfs kan aanpassen, en zo de motorische functie van de benen kan verbeteren.

“Doordat de robot een grote ‘meedenkende’ spiersoepelheid bezit, kan hij ook reageren op onverwachte bewegingen, zoals spierspasmen”. Bij de verdere ontwikkeling van het project zullen de wetenschappers in Brussel ook fysiotherapeuten betrekken. “Zij zullen er uiteindelijk in de praktijk ook mee moeten werken”.

Lucy

In het kader van de verdere ontwikkeling heeft de onderzoeksgroep inmiddels een tweebenige stappende robot, Lucy genaamd, ontwikkeld. Deze robot is eveneens aangedreven door ‘meedenkende’ kunstspieren.
“Alle technologieën, die we nu ontwikkeld hebben worden momenteel verwerkt in ons definitieve prototype, dat op de tekentafel ligt. We verwachten dat de eerste definitieve robot binnen drie jaar uitgebreid in de praktijk getest zal worden”, aldus professor Lefeber. “We zijn er zeker van dat Altacro voor een internationale doorbraak kan zorgen op het gebied van patiënten met een verstoorde mobiliteit”.
Info: Prof. Dr. Ir. Dirk Lefeber, VUB Brussel. Tel: 0032-2-6292864. E-mail: dlefeber@vub.be

door Melle van der Velde


Vrije Universiteit Brussel,    Faculty of Applied Sciences,     Department of Mechanical Engineering
Pleinlaan 2,    1050 Brussels,    tel. 32-2-629.28.06,    fax 32-2-629.28.65
© Nico Smets - All Rigths Reserved