HomeDiary Expo05 ╗ Day 2 ╗

Dagboek Aichi wereldtentoonstelling: DAG 2


Hey,

Vandaag hebben we heel de dag gebivakeerd in het Prototype Robot Exhibition (en we zijn daar nog lang niet uitgekeken). Hieronder een selectie van wat er vandaag te rapen was. Op het einde van de dag waren we helemaal uitgeteld, dan maar terug naar die heimat getrokken voor een lekkere wafel en frisse pint in het Belgisch paviljoen.


Bram - Björn


Leg Wheeled Robot IMR type 1

Deze robot combineert de voordelen van wielen, zijnde snel bewegen en stapbeweging, zijnde het gemakkelijk overwinnen van hindernissen en trappen. De robot is bedoeld voor inspectie in industriŰle omgeving. De ingebouwde camera zendt beelden door naar de bewakingsdienst.
Klik hier voor het eerste filmpje en het tweede filmpje

HRP-2

HRP-2 is een echt pareltje onder de onderzoeksrobots. Op de wereldtentoonstelling geeft hij 3 shows. In een eerste optreden bespeelt hij een typische Japanse trom. Op robotvlak is dit moeilijk vanwege de impacts die er optreden bij het beslaan van de trommel. Een tweede show is een interactiespel met een mens, zo voerde hij een eenvoudig gesprek met een mens en tekende hij het gezicht van zijn gesprekspartner na. De laatste show moeten we nog zien.

Op deze robot zal Björn een jaar onderzoek verrichten in Tsukuba, Japan; eens zien hoeveel er dan van overblijft ;-)
Klik hier voor het eerste filmpje,het tweede filmpje , het derde filmpje en het vierde filmpje

Woody

In Japan zijn er nogal problemen bij het onderhoud van de bossen. Deze robot klimt in de bomen via een alternerend grijpsysteem en kan met een cirkelzaag takken afzagen. Een inspectiecamera helpt de operator bij het besturen van de robot en het inspecteren van de boom.
Klik hier voor een filmpje

Tekken robothond

Iedereen kent Aibo wel, het Sony hondje. Tekken is echter veel vlugger en is gemaakt voor reddingsdoeleinden.
Klik hier voor een filmpje

Reddingsrobot UMRS-NBCT

Terug een reddingsrobot gemaakt om over sterk ongestructeerd te rijden en bedoeld voor NBCT-aanvallen (Nuclear, Biological, Chemical Terrorism). Via een grijparm kan hij allerlei samples opgrijpen ter studie in een gepollueerde omgeving.
Klik hier voor een filmpje

Wallwalker

Deze robot weegt amper 3 kg maar bevat wel alle benodigdheden om autonoom over een glazen wand te kruipen. De robot creŰert een onderdruk waardoor hij tegen het raam kan blijven plakken. Hij kan nog eens 1 kg dragen hetgeen bijvoorbeeld een installatie kan zijn om het raam proper te krijgen.
Klik hier voor een filmpje

Wabian

Deze robot van Waseda is gemaakt om zo goed mogelijk de menselijke stapbeweging na te bootsen. Deze robot is echt een staaltje toptechonologie, echter het blijft een prototype: tijdens volle show kreeg de robot plots een flauwte en moest het podium verlaten. Zoveel aandacht zal hij niet gewoon zijn, het kan de besten overkomen.
Klik hier voor een filmpje

Morph3

De show startte met een uiterst wendbaar robotautootje waaruit Morph3 tevoorschijn kwam. Dit is een piepkleine humano´d die door verschillende onderzoeksgroepen gebruikt wordt bij hun studie. In deze toepassing bootste hij de bewegingen na van een mens. De bewegingen werden opgenomen door speciale sensoren die op een proefpersoon waren geplaatst, het zogenaamde "Wind Robot System".
Klik hier voor het eerste filmpje en het tweede filmpje

Dr. Impact

Dr. Impact heeft geen claustrofobie want kruipt de donkerste en vuilste pijpen in om deze te inspecteren. Zijn naam heeft hij van het feit dat hij tegen de buizen klopt en via trillingsanalyse schade kan detecteren.
Klik hier voor een filmpje

Ga naar volgende Dag 3: 12/06/2005


Vrije Universiteit Brussel,    Faculty of Applied Sciences,     Department of Mechanical Engineering
Pleinlaan 2,    1050 Brussels,    tel. 32-2-629.28.06,    fax 32-2-629.28.65
© Nico Smets - All Rigths Reserved