Home » Diary Expo05 » Day 3 »

Dagboek Aichi wereldtentoonstelling: DAG 3


Hey,

Vandaag een interview gehad met de senior manager, Yoshiriro Fujita, van het Personal Robot Research Center van NEC. Zij hebben gedurende de voorbije 8 jaar de robot Papero ontwikkeld, waarvan filmpjes te vinden zijn in het verslag van de eerste dag. Deze robot is nog in ontwikkelingsfase, maar is specifiek voor deze wereldtentoonstelling klaargestoomd als kinderrobot. Ze zijn nog wel op zoek naar praktische applicaties voor hun robots, maar beseffen dat ze nu reeds de nodige technologie moeten vergaren voor wanneer robotmarkt volledig openbreekt. Zoals in het geval van de meeste Japanse bedrijven worden de robots ontwikkeld vanwege de technologieėn die ermee vergaard worden om deze toe te passen in hun huidige commerciėle producten.

Bram - Björn

Micro Surgery Robotic System MM-1

Een medisch robotsysteem om vanop afstand microchirurgie toe te passen op de hersenen, voorlopig enkel maar toegepast op (levende) varkens. Dit systeem bevat echter nog geen force-feedback zoals de meest geavanceerde chirurgie-robots momenteel wel hebben. Probleem hierbij is dat de chirurg enkel moet voortgaan op wat hij ziet via een 3D camerasysteem en voor de rest niets voelt.
Klik hier voor een filmpje

Robot Suit HAL

Dit exoskeleton neemt een deel van de te dragen last over. Op de foto zie je de man 3 zware pakken rijst met gemak ronddragen. Dit is een belangrijke tegenhanger van het Bleex-project van het Amerikaans leger. Deze werkt wel op elektriciteit ipv met hydraulica. Toepassing is immers het dragen van zware lasten op een slagveld (Bleex), De Japanners zien het meer sociaal: zoals het dragen van zware lasten op het werk zoals bijvoorbeeld het dragen van patiėnten in hospitalen. Kenmerkend weer bij deze robot is de futuristische afwerking met LEDs.
Klik hier voor het eerste filmpje en het tweede filmpje

UT-µ2 Magnum

Via 10 camera's werden de beweging van de mens gecapteerd en weergegeven op de simulator die je kan zien op de achtergrond. De witte bolletjes op de man worden gebruikt om de beweging van de mens te kunnen volgen. Dit werd gebruikt om een mens te laten vechten met een humanoļde robot. Alhoewel beide reėel zijn, werd de match uitgevochten op virtueel terrein, dus op computer. Een modern computerspelletje dus...
Klik hier voor het eerste filmpje en het tweede filmpje

Hiro

Deze robot bevat force feedback en is bedoeld om met een virtuele wereld te communiceren. In dit voorbeeld is het de bedoeling vanalles vast te grijpen. De gebruiker voelt via de robothand de objecten die hij aanraakt en vastgrijpt. De vingertippen worden op het scherm weergegeven door gekleurde bolletjes.
Klik hier voor een filmpje

Aska

Hier wordt een kat en muis spelletje gespeeld met kinderen die een fluo-groen vestje dragen. De robot is echter ontworpen om begeleidingstoepassingen, vervoeren van pakjes en bewakingstoepassingen in vlieghavens en hospitalen.
Klik hier voor een filmpje

Ga naar volgende Dag 4: 13/06/2005


Vrije Universiteit Brussel,    Faculty of Applied Sciences,     Department of Mechanical Engineering
Pleinlaan 2,    1050 Brussels,    tel. 32-2-629.28.06,    fax 32-2-629.28.65
© Nico Smets - All Rigths Reserved