Home » Diary Expo05 » Day 5 »

Dagboek Aichi wereldtentoonstelling: DAG 5


Hey,

Vandaag was het de Belgian National Day hier op de wereldexpo. Belgiė stond dus vandaag in de spotlight met de komst van de Belgische handelsmissie onder leiding van Prins Philippe. Verschillende shows stonden op het programma waarvan je hieronder de hoogtepunten vindt. Wat bijzonder in de smaak viel was de receptie waar we na lange tijd nog eens frietjes konden eten en Belgisch bier drinken. Onder de middag hebben we Wabian, M.M.S.E. en de derde show van HRP2 gezien.

Bram - Björn

Cultureel programma in Expo Dome

Na de openingsceremonie die bestond uit vlaggen hijsen, de verplichte speechen, de nationale hymnes en een voorstelling van het Nagakute Philharmonic Orchestra kwam er een heel mooie symbiose tussen een Belgische fluitist Christian Plouvier en Japanse koto speelster Kayoko Nakagawa. Ze brachten een originele versie van "Ne me quitte pas" Van Jacques Brel.
Klik hier voor een filmpje

Een romantische ballet opvoering werd gebracht door de Belg Wilfried Jacobs en de Japanse Yumi Ito.
Klik hier voor een filmpje

Als afsluiter draaiden plots 800 kinderen zich om en zongen de Japanse song "Kokorotsutae" en begonnen erna met de Belgische en Japanse vlag te zwaaien.
Klik hier voor een filmpje van het kinderkoor

Vervolgens ging iedereen van de Expo Dome naar het Belgisch Paviljoen in een parade voorgegaan door de "Steltenlopers van Merchtem"(filmpje)

, daar werden ze opgewacht door "Les Veneurs de la Meuse". Het paviljoen was voor de gelegenheid versierd door de bekende bloemist Daniel Ost.

De bezoekers kregen vervolgens de mogelijkheid om het Belgische paviljoen te bewonderen.
De genodigden konden vervolgens nog eens een Belgische maaltijd nuttigen in het Belgenrestaurant. Wij gingen terug op robotjacht.

HRP2 with human supervision

Deze show van HRP hadden we nog niet gezien. De robot moest zelf een blauw blikje zoeken en in een rode vuilbak gooien door middel van zijn 3D visie-systeem (filmpje). Daarna werd de robot bediend door een operator om een handtas op te rapen en te zetten op een tafel (filmpje).

Wabian

Op dag 2 hadden we Wabian zien crashen, het heeft blijkbaar een tijdje geduurd voor ze hem terug gerepareerd hadden. Vandaag kon het verder verloop van de show gezien worden. Speciale aan deze robot zijn de benen met 7 degrees of freedom en werd tijdens de show zijn verschillende stappatronen voorgesteld. Men kon duidelijk zien op grafiek dat het stappatroon met gestrekte knieėn het minste energie verbruikte. Op dit filmpje zie je de mogelijkheid van 7 DOF. Tijdens het stappen moest regelmatig tussengekomen worden opdat de robot niet zou omvallen. Dus nog wel wat werk aan de winkel.

M.M.S.E. "Man-Machine Synergy Effector"

Voor het verplaatsen van zware lasten, direct bestuurd door de operator is dit machien wel heel handig. Het kan zowel een blikje tot mors knijpen (filmpje) als een ei zachtjes verplaatsen (filmpje). Er moest dus niet gebruik gemaakt worden van joysticks, maar de vaardigheden van de operator kunnen direct ingezet worden.

EMIEW "Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate"

Emiew van Hitachi kan tot 6km/h gaan door gebruik te maken van 2 wielen die gebaseerd zijn op het onderste gedeelte van de Segway scooter. Verscheidene sensoren laten toe te communiceren met de mens alsook te navigeren in complexe omgevingen. Bijvoorbeeld wordt gedacht aan het vervoeren van documenten en pakjes in een administratie afdeling van een bedrijf. Gedurende de voorstelling kon iemand uit het publiek een pakje vragen en werd dit door 1 van de 2 emiews gebracht.
Klik hier voor een filmpje van EMIEW

Reception

Vervolgens was het receptie. Omdat we zoveel konden genieten van de Belgische gastronomie zijn er dan ook geen foto's of videomateriaal.
Gedurende de receptie werd de heer Toyoda, Ereconsul van Belgie in Nagoya, gedecoreerd.

Slotconcert

De Nationale dag werd afgesloten opnieuw in de Expo Dome met verscheidene optredens onder begeleiding van het Pioneer Symphony Orchestra.
Fluitist Gerard Noack en tenorzanger Zeger Vandersteene brachten verschillende werken waarvan u hier verschillende filmfragmenten kan bekijken:
Klik hier voor een filmpje van Zeger Vandersteene
Klik hier voor een filmpje van Gerard Noack

Ga naar volgende Dag 6: 15/06/2005


Vrije Universiteit Brussel,    Faculty of Applied Sciences,     Department of Mechanical Engineering
Pleinlaan 2,    1050 Brussels,    tel. 32-2-629.28.06,    fax 32-2-629.28.65
© Nico Smets - All Rigths Reserved